Ensimmäisiä kevään merkkejä asuntokaupassa?

Ensimmäisiä kevään merkkejä asuntokaupassa?

Viime päivinä on tuntunut auringon lämmittävä vaikutus, ja ulkona voi kuulla että ensimmäiset linnut ovat jo aloittelemassa laulukauttaan.

Toimistollamme on myös havaittu selviä merkkejä siitä, että asunnonostajat ovat alkaneet heräilemään pitkään jatkuneesta horroksestaan.

Vaikuttaa siis siltä, että pitkään odotettu käänne asuntokaupassa on käynnistynyt. Ostajat ovat nyt selvästi aiempaa aktiivisempia tekemään tarjouksia.

Nyt niiden talonomistajien, jotka miettineet asunnon myyntiä, on hyvä aika siirtyä tuumasta toimeen ja laittaa kohde myyntiin. Ostajia on liikkeellä, ja oikein hinnoittelut kohteet tekevät kauppansa.

Kun patoutunut kysyntä alkaa purkautua, nappaa aikainen lintu tälläkin kertaa madon!

Onko nyt ostajan markkinat?

Onko nyt ostajan markkinat?

Mediassa rummutetaan, että asuntokauppa on hidastunut ja hinnat laskussa. Näin käy, jos kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Ammattitaitoisen välittäjän tehtävä on ottaa markkinatilanne huomioon ja hinnoitella kohteet oikein. Näin kauppa saadaan käymään ja hinnat ovat kohdallaan.

Median raflaava otsikointi saattaa luoda harhakuvan, että kohteista voi aina tarjota paljon vähemmän kuin mitä pyyntihinta on, tai ettei näytöille ole kiire vaan voidaan odotella sopivaa ajankohtaa kun omaan kalenteriin sattuu näyttö sopimaan.

Tämä ei tietysti ole totta. Hyvät ja oikein hinnoitellut kohteet menevät edelleen kaupaksi nopeasti. Kannattaa siis toimia ripeästi, jos kiinnostava kohde tulee markkinoille – järkevällä tarjouksella saatat tehdä elämäsi asuntokaupat.

Sähköinen kiinteistökauppa

Sähköinen kiinteistökauppa

Olemme tehneet sopimuksen maanmittauslaitoksen kanssa ensimmäisten joukossa siitä, että yrityksemme voi tehdä kiinteistökauppoja sähköisesti. Näin vältytään pankissa jouksemisista ja aikataulutus ongelmista. Kaupan voi siis tehdä vaikka mökkiterassilta.

Digitaalinen kauppa

Digitaalinen kauppa

Digitaalinen kaupankäynti aloitteli jo ennen Korona viirusta mutta ottaa nyt selkeätä loikkaa eteenpäin ja hyvä niin. On mukavaa kun saadaan kaupankäynti jouhevaksi, aikaan ja paikkaan riippumattomaksi. Ainut asia, jota tulen kaipaamaan on ne iloiset ja onnelliset ilmeet, joita kaupantekotilaisuuksissa näki.

Hintojen kehitys

Hintojen kehitys

Viime aikoina on ollut paljon puhetta asuntojen hinnan kehityksestä. Selkeä havainto on se, että hyväkuntoiset asunnot menevät kaupaksi. Pankit myös ohjaa ostajia ostamaa uudempia ja hyväkuntoisia asuntoja omalla rahoituskäytännöllään. Asiakkkaille on sanottu suoraa, että osta uudempi ja parempikuntoinen vaikka ostajan kannalta olisi ollut mielekkäämpi vaihtoehto ostaa vähän vanhempi ja laittaa se itse mieleisekseen. Tässä vielä linkki SKVL:n viimeisimpään markkinaennusteeseen.

Hyviä päätöksiä.

Hyviä päätöksiä.

Hallitus ehdottaa, että asunto-osakeyhtiöiden päätöksentekoa rakennusten purkamisesta ja uusrakentamisesta helpotettaisiin. Keskeisin muutos olisi se, että taloyhtiön yhtiökokous voisi päättää 4/5 määräenemmistöllä purkamisesta ja uusrakentamisesta, kun voimassa olevan lain mukaan asunto-osakeyhtiön on päätettävä hankkeesta yksimielisesti.

Mielestäni tämä on hyvä ehdotus ja toivottavasti menee eduskunnassa läpi. Sillä meillä on tällä hetkellä liikaa vanhoja asunto osakeyhtiöitä, jotka ovat huonossa  kunnossa ja ne olisi helpompi purkaa ja rakentaa uutta tilalle.

Sata vuotta kestäviä taloja.

Sata vuotta kestäviä taloja.

Työskentelen yli sata vuotta vanhassa rakennuksessa ja viihdyn täällä hyvin. Rakennus on rakennettu aikoinaan ”kivestä” ja on kestänyt aikaa hienosti.

Harmittaa se, että nykyään rakennetaan liian kireällä aikataululla. Se tuo rakentamiseen ylimääräisiä  riskejä. Taloussanomissa oli vaihteeksi artikkeli, jossa käsiteltiin teollisesti valmistettujen eristemateriaalinen turvallisuudesta. Turvallisia ovat jos työ tehdään huolellisesti. Mutta kun tänä päivänä voiton tavoittelu ajaa aina huolellisen rakentamisen edelle niin syntyy väkisinkin virheitä. Se on harmi, kun meillä on enemmän tietotaitoa kuin koskaan niin edelleen tehdään kiireessä huonoa jälkeä.

Oli myös mukava lukea artikkeli Arkkitehti Lars-Erik Mattian diplomityöstä.

Uusiutuvaa energiaa pientaloille?

Uusiutuvaa energiaa pientaloille?

Mediassa on aktiivisesti esillä se, että myytävistä omakotitaloista puuttuu energiatodistus. Tämä on totta, sillä moni kokee todistuksen pelkäksi rahanmenoksi. Energiatodistus on kuitenkin hyvä mittari kohteen energiatehokkuuden vertailuun.
Kun keskustelee asunnon myyjien ja ostajien kanssa, nousevat energiakysymykset toistuvasti esille. Etenkin uusiutuva energia, ja sen kautta mahdollisesti saavutettavat kustannussäästöt, ovat ostajia usein kiinnostavia aiheita.
Markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia järjestelmiä, aurinkopaneeleista pientuulivoimaloihin. Esimerkiksi Kiwatti Oy tarjoaa suomalaisiin olosuhteisiin soveltuvia uusiutuvan energian hyödyntämisratkaisuja pientaloille.
Uusiutuvan energian käyttö parantaa kohteen energialuokitusta, ja samalla pienentää käyttökustannuksia. Mielestäni varsinkin uudis- ja saneerausrakentamisessa näiden ratkaisujen käyttöönottoa kannattaa vakavasti harkita.
Haja-asutusalueen jätevedet

Haja-asutusalueen jätevedet

Aika paljon on taas ollut puhetta jätevesilaista. Onneksi Omakotiliitto on tehnyt selkeän oppaan, jossa on puolueetonta ja intressivapaata tietoa!

Tästä linkistä pääset Omakotitaloliiton sivuille mistä voit ladata oman oppaan.